Nature WoRK

before hari raya aidiladha yang lepas negara dikejutkan dengan kejadian tanah runtuh di bukit antarabangsa, 4 orang telah terbunuh dalam kejadian tersebut and sorang lagi tak tau apa citer hilang camtu jer.rumah rumah mewah banyak yang menjadi mangsa tanah runtuh tersebut...maby citer ni mcm dah nak basi jer kan tapi disebalik kejadian tu aku betol betol kesian bukan pada mangsa tersebut tapi kat petugas and para penyelamat...

kejadian tersebut bagi aku la sebagai bukan arkitek nih terjadi bukan disebabkan kesilapan manusia sepertimana yang disalahkan mengsa tapi disebabkan hukum alam walau mcm mana kita buat terbaik mcm mana pon bila "Dia" kata nak jadi akan jadi lah perkara tersebut buat la gred AAA++ pon kalu nak belaku belaku gak ler kan tapi mangsa mangsa ni tak sedar diri disalahkan kerajaan plak boleh plak nak saman kerajaan bout this ada ker patut dah plak tuh orang bagi penempatan sementara tak nak duduk nak dok kat hotel dah tu plak mintak kerajaan plak yang bayarkan hotel mereka tuh giler apa...tak bersyukur langsung...alooo dapat idop lagi tu kira dah ok dah ler dari mati terus kan...

aku ada dua orang kawan yang bertugas kat sana sorang dari bomba WP KL and sorang dari MARES. mcm mcm dema cakap siap kena maki lagi coz tak tolon angkat barang dema nak pindah iyooooooo time darurat mcm ni takkan ler nak pindah nak bawak abih sofa katil semua pikir la lagipon anggota yang standby semua tu bkn datang nak tolon dema angkat barang plak tapi nak cari mangsa. anggota semua tu sanggup begadai nyawa tunggu kat situ sedangkan setiap masa tanah asyik bergerak bila bila masa jer blh runtuh lagi
satu lagi nih anggota yang membantu mendapat satu lagi masalah berhubung dengan jambatan yang hendak dibina..boleh plak penduduk kawasan tu tak bagi bina jambatan kat situ mengganggu laluan dema katanya iyoooo apa la nak jadi ni time time gini pon masih nak tunjuk saper power lagi ker so keputusan yang dibuat dengan mencari laluan lain yang sesuai utk membina jambatan tersebut...

tu la kan dah lumrah alam cuba kita tengok balik pada masa yang sama mangsa banjir di tganu and kelantan orang layan mcm mana pon still bersyukur (tapi mesti la ada gak yang merungut kan) hinggakan ada yang mengatakan layanan yang diterima jauh beza dgn layanan kpd mangsa di bkt antarabangsa nih..infomer mengatakan di pusat penempatan mangsa tanah runtuh hanya ada satu family jer yang tinggal di situ yang lain tak tau ler tak berani aku nak cakap mayb rumah sedara or di hotel tapi di klantan and tganu pusat penempatan mangsa banjir penuh duduk bersama sama ishhhhhh beza tul kan..ni la orang bila dah biasa hidup senang sekali musibah berlaku dema tak blh nak terima langsung kenyataan ada jer akan salahkan saper saper bagi aku saper suruh lu beli rumah kat situ hehehehe lu pikir ler sendiri.......

malas ler aku nak cite lebih lebih kang kena ban plak blog aku nih hehehehehe bukan apa saja nak meluahkan perasaan ni dengar kawan dari MARES n bomba tu cakap lagi ler sakit ati so sini ler aku nak cakap apa pon hehehehe


ps : pic aku amik secara haram dari website and blog's orang lain hehehehehe

Please Respect Cyclists.We Are Road User Too

5 comments:

balq15 said...

my sis in-law dok kt tmn sblh...tmn bkt mulia..nsib baik x kna skali. hehehe...ala, yg dok kt situ kn sume org kaya2...of course la they wont spent their nite at dwn/kelas kt skola. baik la depa g check in hotel. n their attitude somehow much more worst rather than kg people eventhough they're educated. they think they have all the money n blings, they're the superior. but, watpe nk kecoh2 nk bwk all the not important belongings. if u r rich, just buy a new one la kn. no big deal.

Alimuddin Shahid said...

Ada tanah rata pi beli tanah bukit... sapa tau apa jadi dlm perut bumi? manusia bkn Tuhan boleh gerenti takde bencana... macam2...

heero yui said...

setuju setuju kalu dah kaya sangat buat apa nak amik barang barang tu semua g la beli baru kan hehehe kita manusia biasa mana la tau apa yang akan berlaku nih walaupon stay kat tanah rata tapi bila dah nak jadi akan jadi gak kan

Beskal Chap Ayam said...

15 tahun dulu nak di haramkan duk di atas bukit tapi bila terjadinya kejadian bergini keluar lagi sekali kenyatan tak selamat di duduki.Agaknya lepas ni hilang cerita ni tunggu 15 tahun lagi agaknya kluar lagi kot citer ni.Di pantai timur banjir besar pun tak kecoh mcm ni.Orang miskin tak di endahkan org kaya huhu macam laa terjadi malaysia ni sekarang....7

heero yui said...

kita tunggu dan lihat jer nnti sama ada projek di lereng bukit tu masih go on or mcm mana takkan orang besa nak merugikan diri nak hentikan projek kat atas bukit tuh