BALLEH - KAPIT WATER RAFT SAFARI FESTIVAL.

Sorry la still no Mountain Bike story this time hehehe this time my team and me go to Kapit Sarawak to joining water rafting race that took two days from starting point to arrived at finishing line waah have to get very strong mental and endurance fitness..
DATE : 17 - 21 April 2008
VANUE : KAPIT, SARAWAK

Perjalanan bermula dari Bandar Sibu. Dari airport sibu kami naik Cab to terminal feri sibu. Naik boat express yang panjang tu menyusuri sungai batang Rajang selama 3 jam untuk tiba di pekan Kapit. Ketibaan kami disambut oleh pegawai belia dan sukan bahagian Kapit n his officer. Diaorg bawak kami check in di river view hotel (kalu kat tempat kita dah kira cam rumah tumpangan dah). Rest jap kat bilik petang tu baru la pusing2 tak sampai 30 minit dah abih pusing pecan kapit bukan besa mana pon kalu kita jalan dalam Carrefore or tesco pon besa lagi. Malam tu bersiap tuka beg to water dry bag supaya tak basah abih baju nak bawak sok.then kitaorg ke rumah sepupu kawan ktaorg utk dinner makan ikan terubuk hahahah aku tak makan banyak coz tulang banyak sangat la
The next day, jam 10.00am kami ke jeti utk naik boat panjang ke starting point kami di sungai kain..ingatkan dekat rupanya trip makan masa hampir 10 jam. Dari mula mula bising atas boat seronok sampai masing2 sunyi jer boring lama sangat. Berhenti di tepi sungai sekejap utk makan tengahhari sebelum sambung perjalanan... tiba di kawasan sungai kain mula la mengharung jeram dah tak pasai2 kami kena turun tolak boat plak nak dijadikan citer injin boat plak rosak adoiii la tenuk tul dah la kena tunggu lama plak.
Petang dah nak gelap baru la kami sampai di Rumah panjang that call Rumah Gare, Sungai kain. Tak tau nak citer mcm mana pendalamannya ni aku yg dah biasa sangat travel la masuk hutan la tak pernah terbayang aku ada lagi org tinggal jauh pendalaman mcm ni. Macam mana la diaorg hidup yer. Sampai jer di starting point tak habis penat lagi tercabar jiwa dan raga bila tengok rakit kami mcm gampang teruk gile buluh pon baru tebang jer berat semacam tak guna tul org ni dah ler kami bayar mahal utk upah buat diaorg sabotaj plak nak bising kang tak kuar balik plak kitaorg so time tu gak dengan bantuan budak2 Kelab Rakan Muda bahagian Kapit kitaorg perbaik rakit Then kitaorg dari putrajaya diserahkan kepada keluarga angkat yang kononnya akan menjaga ktaorg sepanjang di sini so tido pon kat umah dema. Masalahnya time makan ler heheh paham paham ler heheh bos aku pon tak confident jer dok belasah ikan ngn sayur jer hehehe aku????mmmm apa yang blh makan aku makan jer hahahahaha
Upacara majlis perasmian dijalankan di rumah ni and they make some upacara dari kaum iban hahaha my team manager kena pergi depan kena minum tuak hahahah nasib baik ada kawan yang boleh minum.
Jam 4.30am kami dah kena bangun to prepare b4 the race began. Sementara perbaik nak start sempat la perbaik rakit n cari some kayu. Race start by 6.30am and our team is 2nd team yang berlepas. Berat gila babi punya rakit tak sampai 1km dh ada team belakang potong sakit ati tul tapi nak buat camner terus jer la. Dayung la pelan2 redah jeram yang tak ler hebat sangat seperti yang di perkatakan. Berapa jam ntah la kami harung jeram sungai kain ni before keluar ke sungai yg lebih besar iaitu sungai Balleh. Nak ikut arus dia punya la seksa dengan raft yang berat ni jenuh la... siksa atas raft berterusan bila makanan pon tak cukup ada biskut and megi jer so makan megi kering ler nak best skit bila megi tu aku campur dengan ari sungai yang bersih skit dari sungai klang tu hahaha nak buat camner dah lapa go on jer la hehehe...jam berapa aku tak pasti bila siksa ari pertama kami tiba di checkpoint iaitu di Rumah Milang, Ng Sepako. Rumah panjang yang memang panjang gile rasanya ada la dalam 300m.
Ketibaan peserta semakin bertmbah coz the next day peserta bagi lain2 acara/katagori akan bermula kami plak masuk katagori terbuka tu yg jauh bangat tu। Badan pond ah terbakar dah ni hangit semacam jer dah berjemur rumah plak panas giler abis sakit satu badan. Nak rest pon tak boleh orang sini mcm tak bagi kami rest jer dema main gong sebelah kami baring la mabuk mabuk la iyooo tumolo mau race lagi jenuh la kalu camni.
Tak sempat nak tido jam 3.30 dah bising dikejutkan utk bersedia aaaaahhhhhhh khinzir tul la dah ler tido pon tak boleh dema bising suruh bangun plak dah team aku sorang pon tak dapat rest sepenuhnya padahal race start back by 7.30 gila punya orang.
Kami turun ke sungai agak lewat banding ngn team lain coz sandal Teva 2 of my friends hilang huh huh. Kat tepi sungai tu sempat la ikat balik rakit mana2 yang longgar ad gak ler team lain ngn org kampong yang simpati tapi kalu takat simpati jer nak buat apa yer.
Start jer race kami terus dayung dayung dayung and dayung nak buat apa dah dayung jer la hehehehe nak citer apa lagi benda yang sama kami kena buat iaitu dayung jer hehehe dari sungai balleh akhirnya kami masuk ke sungai yang lebih besar iaitu sungai Rajang cabarnnya dengan kapal2 besar n tongkang2 kayu balak ombak dema punya la besar nak jadi Titanic dah raft kami ni kalu tak u jump i hold my raft la hehehe nak jadi citer time kami tengah penat dayung tu sekali ternampak seko babi yg dah mati terapung atas sungai hahaha dari penat giler tu tetiba jer jadi power mcm speed boat nak mengelak dari crash with that pig hehehe Dayung punya dayung last sekali dari jauh dah nmpak pekat kapit hahahaha besnta tpi masalah lain plak dayung laju camner pon mcm setempat jer cibai tu. Tengah ari tu mayb dalam jam 1.30 kami akhirnya tiba di pekat kapit penamat bagi acara ni hahahahaha seronoknya Sepanjang race ni Alhamdulillah tak tersempak ler dengan buaya ke apa ke biawak ada ler.
Naik jer di daratan amik angin jap terus jalan kaki ke hotel yang sama ari tu.punya la seronok dapat mandi air sejuk hehehehe rest jap before keluar makan dalam kata lain melahap hehehe 3pinggan nasi aku makan nasib baik dgn pinggan aku tak makan sekali hehehe kitaorg naik raft kat sungai ni la
Malam tu ada majlis penutup then balik tido, esoknya bangun tido makan siap2 nak balik jam 12.30 naik express boat back to sibu town. But down river just take 2 hour to reach at sibu. Pusing Bandar sibu cari makan jap then to airport. Flight transit kat kuching 8.50pm baru gerak. sementara nak tunggu flight tu lepak kat coffie bean datang plak timbalan menteri industry and asas tani jumpa kitaorg kena la layan hehehe. Sampai di KLIA terus naik ERL balik putrajaya orang rumah amik di stesen putrajaya. Lepas tu my team and me buat post mortem di kedai mamak roti kaki presint 9. Abisss citer



Please Respect Cyclists.We Are Road User Too

5 comments:

FriDay dA FourtH said...

hahah.. lawak giler aku bace posting kau.. tapi yang lelain tu ader exaggerate sket.. mana ada makanan asasi dorang babi ngan air tuak.. suka hati kau ajer..hahah

aku pernah ikut 2007 punyer..

Tahun hi tak nak join lagi ke?? 8 ogos til 9 ogos... cheerios!!

heero yui said...

hahahah aku pon pakai hantam jer apa yang terlintas ari tuh sampai tersilap plak tulis makanan asasi la plak yer tak patut tul thanks for comment :D

tahun ni patut mmang dah nak g dah pon kitaorang g 2 teams, tapi aku pon tak paham naper tetiba jer bos tak bagi plak semua g kalu kurangkan 1 team jadi 1 team jer yang g tak per la ni semua tak g tensoin tul la..ptg ptg dah siap training dragon boat coz persiapan nak g sana sekali awal minggu ari tu kata tak g plak penat jer siapkan mental nak g nih mcm yang dah aku post dalam blog bih race / game plan http://theadventureofheeroyui.blogspot.com/2009/07/mmmmmmm-game-apa-lagi-yer.html

FriDay dA FourtH said...

Hehehe.. Salam bro..tak payah la ubah ko punyer posting tu..If it s your own opinion, so be it.. Kalo ikutkan banyak g yang aku tak puas hati hahah (Kapit besa TESco?? Siot je statement) La.. rugi rugi... tak jadi pergi ke bro? Aku pun belum ada team.. tahun dulu (07) kawan2 datang dari SEMj. tahun ni bajet lari (and maybe boss aku pun tak bagi walhal bukan kerja besar pun aku kat sini.. sungai pun depan mata je)Nway.. ok gak jumpa blog cam gini.. leh browse waktu kerja hahahaha.. Nway.. Happy Belated Birthday!!

heero yui said...

hahah tak per kena gak jaga hati orang hehehe.tapi yang besa tesco tu statement dari orang sana sendri time kitaorang sampai tapi bandar dia jer la tak ler termasuk kg kg sana hehehe kitaorang sendiri pon tak paham naper bos tak kasi g rugi tul la rasanya denga denga lagi jauh dari tahun lepas tapi terus ke sungai besa yer tak msk jeram mcm dulu. team korang msti power dah hampir tiap hari menghadap sungai tu yer..
thank for visit my blog bro hehehe

heero yui said...

hahah tak per kena gak jaga hati orang hehehe.tapi yang besa tesco tu statement dari orang sana sendri time kitaorang sampai tapi bandar dia jer la tak ler termasuk kg kg sana hehehe kitaorang sendiri pon tak paham naper bos tak kasi g rugi tul la rasanya denga denga lagi jauh dari tahun lepas tapi terus ke sungai besa yer tak msk jeram mcm dulu. team korang msti power dah hampir tiap hari menghadap sungai tu yer..
thank for visit my blog bro hehehe