ECC Malacca Nite MTB Jamboree

For the first time in Malaysia MTB Jamboree yang kali ni diadakan pada waktu malam and dianjurkan oleh ECC (Environment Cycling Club). lokasi : Ayer Keroh, Melaka
Disebabkan First time buat jamboree time malam ni so kengkawan aku ngn aku la skali takkan la nak lepaskan peluang nih kot hehehe kitaorang seramai 7 bertolak dari KL sabtu pagi tu (patutnya lebih lagi tapi masing masing ada komitment lain yang lebih penting so tinggal 7 orang je la) bersama sama 3 Crew's hehehhe

sampai jam1.30 terus daftar then g melepak kat tepi jusco tunggu orang clearkan tempat penginapan, dalam kul4 baru leh msk rumah rehat sesambil sesi bergambar hehehe..
dalam kul 6 lebih kitaorang g balik utk check in. semua riders wajib checkin dulu before ride utk keselamatan katanya..abih tu balik uma dulu pas maghrib datang balik nasib umah sewa kat MITC jer dekat jer senang nak berulang..

jam8 datang balik ker dataran, denga breefing dari jauh jer coz sibuk bergambar hahahha apa dia cakap ntah ler...

Starting Video taken from ECC Blog




ride bermula tepat jam8.30..tengah dok sembang ngn angah n laki dia tetiba plak dema terus start...starting dia sempoi siap ada bunga api lagi tu kira grand la gak denga citer siap ad tarian kebudayaan atas stage tapi sori la aku tak perasan hehehe..dah start tu aku terus ke depan coz tak nak kang jem..tau tau ler ada 785riders berdaftar biler masuk offroad kang conform la jem hehehe ride on road dalam brapa KM ntah ler terus masuk offroad...memang gelap bangat ler lagipon bila cahaya lampu suluh jalan debu dari orang depan akan naik so kabur la skit pandangan tu kat sini ler lampu betul betul main peranan nasib baik ler lampu aku berfungsi dgn baik skali so blh la belasah time downhill..denga citer ada mamat jatuh sampai pecah helmet ntah ler betul ker tak..lebih kurang dalam 18KM aku dah sampai CP1, tak berhenti rest pon cuma amik air,pisang n jalan terus..aku ngn abang ride skali time nih..

sementara nak sampai ke CP2 plak dari jalan besar kitaorang masuk ke single trek, nak kata teknikal sangat tu tak ler masalah gelap jer dah ler abang pon belasah laju so aku ikut rapat ler.. dah rapat sangat n gelap tu blh plak tak perasan ada lumpur tebal dah jatuh aku patah braket lampu baru aku satu huh huh huh nasib ada lagi dua hahahaha kurang dari 5km sudah sampai ker CP2 meriah kat sini lampu banyak cam nak raya plak...sama mcm CP 1 tadi still tak berhenti just amik air jer minum pon sambil ride...

dari CP2 ke CP3 jalan biasa jer area kebun sayur kalu tak salah aku..cuma ada kena cross "small stream" skit aku rasa mcm lumpur jer bukan stream pon hehehe then kitaorang tiba di CP3 lebih kurang 4.5km jer dari CP2 tadi..

CP3 ke CP4 lebih kurang macam tadi gak takder teknikal sangat ride pon sronok jer blh sembang sembang lagi masalahnya cuma batteri lampu mcm dah nak abih jer ada bawak spare tapi malas nak behenti nak tuka hehehe (best tak alasan tu) tengah tengah ride tu ada gak ler terdengan bunyi burung hantu hehehe ada la gayat gak kalu kayuh sorang sorang mcm mana la rasanya yer hehehe tiba di CP4 baru la kitaorang behenti jap coz sini tak ler ramai lagi riders yang tiba...amik gambar ngn makan pisang dalam 5++minit kitaorang gerak balik..denga abang marshall cakap tadi pasni downhill jer all da way kitorang cakap balik tak payah nak tipu ler saja nak phycho orang jer tuh.

tangah sedap sedap ride to CP5 tu aku dah rasa lain macam dah plak peha aku ni keras semacam mau cramp ler hehehehe kena plak ada long climbing slik aiseh kayuh la slow slow time ni abang pon udah kedepan dah skit aku biarkan jer coz tak nak cramp ngn taknak tolak hehehe sampai di CP5 onroad aku ingat dah abih la kayuh offroad sekali masuk balik huh huh huh aku biarkan terus abang ride ke depan tak sangka plak ramai gak yang potong time nih rugi placing ler then biler kuar to on road balik ada sorang rider ni pon also sudah mau cramp so rider togather la ngn dia sembang sembang makan angin jer masin masing sudah mau cramp hahahaha and akhirnya tiba semula di dataran ayer keroh semula dalam kul11.30 kot kalu tak salah..kesimpulan nya :

distance : 44.7km
average Speed : 15.7km/j
max speed : 44.2km/j
min speed : 3km/j (hahahah)
Total time : 02.52.46 :D
Placing : 139/785 (tak best tul)

apa pon congratulation to organizer utk event yang hebat nih,,trail mmang gempak tak susah n tak senang sangat ..marking mmang cantik lampu penanda sentiasa ada and lampu amaran pada tempat tempat yang teknikal...semua Checkpoint menarik dekat dekat kira air dalam camelbak aku tak pakai sangat ler hehehe..hadiah cabutan bertuah aku dpat time tiba jer yang satu lagi tak bertuah tak dapt apa langsung takper ok jer...guddies menarik penuh dengan biskut jer hahaha

pic lebih lebih dalam facebook aku : here layannnnn tapi sori la pic dalam trail takder langsung hehehe

more story and nice pic at : tmbikers and red flag
Pic from ECC Picasa

Please Respect Cyclists.We Are Road User Too

2 comments:

Admin_kembaraPKNS said...

salam bro....selalu turun kayuh mana? Cara penganjur uruskan event ni mmg tabik spring. kami buat Kayuhan Antara Gapi pun tak sehebat ni.

heero yui said...

salam tuan... selalu turun kayuh mana??? mmmmm jarang kayuh hahahaha so tak tau ler nak kata slalu kayuh mana..kayuh biasa biasa ker area putrajaya..
Pengurusan ECC memang hebat tapi semua sama jer tak kisah antara gapi ker kayuh lasak ker masing masing ada cara tersendiri n semua hebat :D