Le Tua 100 2012

 Date : 6 Jun 2012
 Place : UiTM, Puncak Alam, Shah Alam, Selangor

Event yang tak pernah pernahnya aku terpikir nak masuk sekali kali ni blh plak masuk...LeTua100 fuhhhhhh
tahun ni kalau tak salah aku la tahun ke 2 diadakan, event 100% on road and for sure la event roadie kan nak pula 100km punya acara..perghhhh giloss dah lama tak long distance tambah - tambah pulak i will ride my and only my MTB hahahaha.

Actually plan to change my tyre to 1.25 slick tyre tapi got not much time due to keja yang belambak tak henti - henti so just maintain with my maxxis 1.95 nob tyre je hahahaha gilo.
  
Pagi tu dalam jam 7.30 kami dah sampai di UiTM Puncak Alam, with me another 6 more my team mate yang joint event skali and dari 7 of us just 5 orang dari kami yang used MTB hehehe ingatkan dah tak de yang guna MTB but nasib baik ada gak but total looks like less then 20 riders yang guna MTB so another  1280 riders yang lain ride roadie kalau tak salah and ada sorang yang naik folding bike..lagi gila, sorang lagi bskal TT fuhhh tu yang aku perasan la..

event start dalam jam 8.00 kalu tak salah aku ler, lepas epoi dah breefing apa semua flag off by UiTM representative (Prof Dr Azizul Halim Yahya, Assistant Vice Chancellor Puncak Alam and Puncak Perdana Campuses), ingatkan ada ler zon2 keraian ke mcm LTDL tu tapi sekali dah kuar dari kawasan UiTM nahh giler punya laju and memang laju...aku hanya maintain duduk dalam kelompok planton je la giler apa nak tarik ada gak le satu dua ketika kena tinggal tapi aku catchup balik dgn follow geng2 roadie yang potong aku..curi angin la hahahaha

From Puncak Alam semua rider akan melalui jalan kuala selangor kalu tak salah aku la terus g sampai ke Bakar Arang. lepas tu jalan mana yang diaorang duna aku pon tak cam sangat n jalan yang aku tak pernah masuk langsung..bukan sebab apa , tak sempat nak menghayati jalan dok tngok bike depan jer hahahaha cuma ada area kawasan estate mana ntah sempat la skit skit..yang lain lupa terus...

ada sekali tu aku rasa kaki mcm dah kartun dah kayuhnya so mau la change to heavy gear lagi sekali tekan2 shifter tak blh plak, tengok2 gear dah habis rupanya hahaha adussss semua yang depan crankset 53, aku 44 jer mampus la, meter dah dok maintain 35km/j ++ je so curi angin la lagi baik jangan cari pasal cuma sekali skala tu ada gak le g buat keja kat depan heheheheh

skali skala time kayuh mencari gak ler mana teammate yang lain ni semua dah belasah g depan jer dema ni tak patut tul tinggalkan aku insan yang lemah ni di belakang hahahaha cuma kesian to Ammar bike dia rosak masa aku potong dia td...so dah takder teammate yang ride skali aku masuk joint team apa ntah 1 kelompok tu dema jer best gak diaorg ni cover each other and yang aku terharu dema cover aku skali sbb aku sorg jer MTB dalam kelompok tu mmmm best best...


Saiful sujak and Hairi in action..both two MTB rider tarik group





Lepas sampai 1st Water Station after 50km ada group student UiTM dah menanti nak pas ari dng buah2an aku tak berhenti pon sebab tak nak kena tinggal so just capai air then terus topup dalam botol..kat pocket belakang tak kira lagi ada sebotol Coke lagi tu hahaha..
dari jalan besar sampai masuk estate la kampung la jalan kecik la last skali sampai to simpang dragon back adusss bukit lagi ni dah ler dari tadi aku rasa mcm sepanjang jalan tu bukit jer dah time turun bukit pon kena kayuh ni tambah plak dragon back mmmm naya naya...berfore simpang masuk tu ada ler 2nd water station so macam biasa amik lagi air walaupon air dalam botol ada lagi hahahaha

nama pn Dragon Back so paham paham jer la bukit dia macam mana..

tngk dia punya beralun....


antara kelibat kengkawan climb dragon back....poor to ammar bike dia rosak time ni..nasib baik ada member kasi pinjam bskal so blh la sambung kayuh (hahahaha ada hati nak berhenti konon)

Habis dragon back masuk balik jalan batu arang balik terus g shah alam balik...sebelum tu ada gak le anak anak bukit tapi time ni rasa lahanat tul nk climb punya la payah dah hahahaha last skali sebelum sampai simpang masuk UiTM tu aku rest jap ntah naper blh nak rest plak dah nak sampai ni so abang sampai kat aku sesama la masuk dalam Uitm tapi dia plak cramp tak penah2nya dia cramp blh kena plak kaki ni..aku tak tunggu pon la sbb dah nak sampai hahahah kang aku berhenti kang aku plak cramp..dah nak sampai tu ingatkan dh ok la sekali dem dah ubah tempat finishing bukan dekat tmpt starting tadi adusss naya naya kena climb lagi arghhhhhh kaki dah koyak abih dah ni 
apa pon berkat kesabaran yang jitu akhirnya sampai jua aku hehehehehe and my timing 3h22m for 100km and tempat ke 261 dari 1300 +- riders hahaha ok apa 



bangga la gak dapat abihkan event ni sbb mula mula ingat dalam 50km jer dah ler kot sabb dah lama tak ride jauh jauh gini ni dah settle 100km kira bangga la gak hahahaha 
 Tahniah to semua kengkawan yang habiskan ride and to Arip yang finish below 100 riders and to sujak 1st MTB rider yang smpai 

Tahun depan Insyallah tak tau lagi mau masuk ke tak hahahaha



Please Respect Cyclists.We Are Road User Too

6 comments:

Adein Kushairi said...

angah, ade tak stiker kete yg respect cyclist tuh..? kalo ade bgtao yep.. org nk satu.. beli la, tp kalo nk bg free pun buleh jugak.. huhu..=)

heero yui said...

ada lg 1 tapi ej udah booking ler kalu tak blh jer nak bagi pon

Adein Kushairi said...

aiseh, kene bg kt org kuat dlu la. abg ej neh sibuk je.. huhu..=) nnt buat la lg, pastu jual la.. boleh kumpul dana utk earthlink group..

heero yui said...

nanti ada projek kayuh roadbike dekat melaka mcm letua 100 gak ler..date tak pasti lagi nanti baru nak cari jalan..yang lain kami nak design jersey baru 2012/2013

ShaRil rOutH WelLinG said...

sayang terlepas join le tua 100 time ni... mmg syok jalan sana...
Bro, ada projek kayuh roadbike kt melaka ? dah lepas ke ni?

heero yui said...

tak per bro, tahun depan akan ada lagi.....

projek kayuhan kat melaka tu belum start lagi kami baru buat pemilihan jalan...tarikh tetap utk buat pon belum ada lagi, nanti dah ada saya inform